Wat te doen op Texel?

doen op texel

Wat te doen op Texel?

Wist je dat Nederland ook prachtig kan zijn om op vakantie te gaan? Zo is het eiland Texel heerlijk om een weekend of week er tussenuit te gaan. Jong, oud, activiteiten of juist rust? Het maakt niet uit. Op Texel is altijd iets te doen. Wat dacht je van zeehonden spotten, wadlopen of zelfs parachutespringen? In dit artikel delen we 5 fantastische tips met je over wat te doen op Texel!

Doen op Texel: Zeehonden spotten

Als je op Texel bent is het zeker de moeite waard om de zeehondenopvang Ecomare te bezoeken. Bij Ecomare zie je hoe verzwakte zeehonden worden verzorgd en opgevangen totdat ze sterk genoeg zijn om weer te kunnen terugkeren in de natuur. In het natuurmuseum van Ecomare kom je meer te weten over de verschillende vogelsoorten en zeedieren die op de Waddeneilanden leven, maar ook over het ontstaan van de beroemde Waddeneilanden.

doen op texelOok is het mogelijk om op Texel op zeehondentocht te gaan. Er zijn verschillende organisaties die een zeehondentocht tour aanbieden zoals ‘Bruuzer’, ‘De vriendschap’ & vrijheid. In Oudeschild kun je aan boord opstappen om de zandplaten te bezoeken. Bij de zandplaten leven robben en zeehonden. Het is dan ook fantastisch om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Doen op de Waddenzee: Garnalen vissen

Een ontzettend leuke attractie op Texel is de garnalentocht. Op echte Texelse viskotters vaar je met doorgewinterde garnalenvissers mee aan boord voor een zeer smakelijke reis vol verschillende ontdekkingen. Er wordt op garnalen gevist, maar er komt nog veel meer in het net terecht. Je kunt hierbij denken aan:

  • Platvisjes
  • Zeesterren
  • Zeepaardjes
  • Krabben

Nadat de vangst binnen is wordt deze op het dek gebakken. Op Texelse wijze legt de schipper dan uit wat er allemaal gevangen is. De garnalen gaan dan in een grote kookpot waarna de schipper je uitleg zal gaan geven hoe je garnalen pelt. Er is uiteraard ook voldoende tijd om de garnalen te proeven.  Naast dat het ontzettend leuk is, is het ook erg leerzaam. Eén ding is zeker: je hebt de garnalen nog nooit zo vers gegeten! De tocht vertrekt bijna dagelijks vanuit de pittoreske haven van Oudeschild.

 

 Maak een wandel-of fietstocht op Texel

doen op texelWanneer je van de natuur kunt genieten is Texel bij uitstek een prachtig eiland. Je kunt er heerlijk en ontspannen zowel wandelen als fietsen. Je vindt er een ontzettend groot netwerk aan wandel- en fietspaden. Ga je voor een korte of lange route? Op Texel is er altijd wel een route die goed bij jou past. Ook een aanrader: Maak een wandeling door het natuurgebied de Slufter. Je kunt er verschillende soorten vogels en andere dieren spotten.

Doen op Texel: bezoek Eierland

Wanneer je op Texel bent is het bezoeken van Eierland, de vuurtoren van Texel een echte must. De Eierland is het symbool van Texel. De vuurtoren staat op het aller noordelijkste punt van het eiland. Van maart tot november en in vakanties zijn zes van de acht verdiepingen van Eierland te beklimmen. In de winter is het ook mogelijk om een bezoekje te nemen, alleen is de vuurtoren dan alleen open in het weekend en op woensdag. Bij helder weer kan je kilometers ver kijken vanaf de omloop van de toren. Tip: neem een verrekijker mee voor extra zicht. De voormalige werkruimte in de vuurtoren van de torenwachters is niet toegankelijk, net zoals het lichthuis. De wachtkamer is wel te bekijken door het raam.

doen op texel

Skuumkoppe proeven

Wanneer je een lekker biertje wel kunt waarderen moet je het biertje ‘Skuumkoppe’ zeker proberen. Dit doe je natuurlijk in combinatie met een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij. Dit is echt één van de leukste dingen die je tijdens een tripje op Texel kunt doen. Bij de brouwerij kun je een rondleiding boeken en meer te weten komen over het gehele brouwproces van het Texelse biertje. Daarnaast geniet je van diverse andere soorten speciaalbieren en lekkernijen! Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

 

Wat ga jij doen op Texel?

Op Texel zijn ontzettend leuke dingen te doen, maar dat heb je hierboven natuurlijk allemaal kunnen lezen. We hopen dat je wat aan bovenstaande tips hebt en inspiratie hebt gekregen om leuke dingen op Texel te doen. Naast onze top 5 zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen te doen. Een bezoekje aan de strandpaviljoens zal zeker niet misstaan, maar wanneer je op zoek bent naar meer spanning kan je ook gaan skydiven of vliegen boven Texel. Geniet van de schoonheid van het prachtige Waddeneiland Texel en beleef de tijd van je leven!

Share this post